Olemme kumppanini kanssa molemmat seikkailuhenkisiä ja tykkäämme reissata spontaanisti. Telttailu ei aiemmin ole kuitenkaan juuri kiinnostanut, sillä tavalliset teltat ovat yleensä pieniä, hankalia kasata ja teltalle sopivan, tasaisen alueen löytäminen on aina vähän niin ja näin. 

Törmäsin kuitenkin viime keväänä auton katolle pystytettäviin telttoihin ja ajattelin, että tässä voisi olla täysin uusi tulokulma telttailuun ja retkeilyyn ylipäätään. Päädyimme hankkimaan puolisoni kanssa Thule Kukenam 3 -teltan, sillä se oli kooltaan juuri passeli kahdelle aikuiselle. Kun teltta saapui, päätimme testata sitä ensin kotipihassa. Pienen äherryksen jälkeen saimme teltan farmariauton katolle ja paketin avattua – olimme valmiita ensimmäiseen yöhön kattoteltassa. Muille ensikertalaisille korostaisin, että niitä tikkaita kannattaa pähkäillä kunnolla. Tikkaat toimivat teltan tukena ja kantavat osan painosta, joten ne pitää ehdottomasti saada lukittua maata vasten. Muuten teltta ei kyllä kestä nukkujien painoa. 

Kun kattoteltta oli komeasti pystyssä, tuntui aika luksukselta kiivetä avaraan telttaan ja suoraan pehmeän patjan päälle! Ensimmäisenä sitä kyllä mietti, että mihinkäs minä nämä kengät muuten laitan. Myöhemmin päädyimme hankkimaan lisävarusteina myytävät kenkäpussit roikkumaan tikkaisiin. No, kotikokeilun tarkoitus olikin selvittää, mitä kaikkea sitä oikeasti tarvitsee reissuun mukaan. 

Itse nukkuminen onnistui teltassa hienosti. Lintujen ja luonnon äänet kuuluivat, mutta niin kuuluivat myös mopopoikien revittelyt, yövyimmehän lähiössä. Äänille ei mitään mahda, joten tällä mentiin. Leireilyyn on tietenkin paljon parempiakin paikkoja, mutta kokonaisuudessaan tämä oli oikein onnistunut ensikokeilu. 

Kesälomareissulla 

Kesän edetessä päätimme alkaa tositoimiin kattoteltan kanssa ja lähteä kesälomareissulle. Varasin etukäteen paikat muutamalta leirintäalueelta, ja ensimmäisenä suuntasimme telttoinemme Hangon Silversand Campingiin. Silversandissa ei ollut sähköllisiä leirintäpaikkoja, mutta hauskaa oli, että alueelta sai itse valita paikan leireilyyn. Leirintäalueen halki kulki autolla mentävä reitti, ja koska majoittuisimme kattoteltassa, meidän ei tarvinnut miettiä puiden juuria, kiviä tai muita alustan mukavuuteen vaikuttavia tekijöitä. Valitsimme kivannäköisen paikan, ajoimme auton puiden väliin ja avasimme teltan. Parin minuutin homma ja valmista, aivan mahtavaa! Eipä muuten mennyt kauaa, kun viereisestä leiristä ilmestyi isäntä hämmästelemään telttaamme ja ilmaisi haluavansa samanlaisen.  

Silversandin miinuksena oli sähkön puute leiripaikalla. Onneksi olimme varautuneet kompressorilla varustetulla kylmälaukulla, joka pysyi kylmänä ja sen illan eväät säilyivät siellä hyvin. Puhelimien lataukseen olimme varautuneet autolaturilla ja virtapankeilla. Kun illalla alkoi hämärtyä, käytimme LED-lyhtyä pienen valaistuksen saamiseksi. Muuten Hangon Silversand oli kaunis paikka, jossa uinnit, pesut ja WC-palvelut hoituivat mallikkaasti leirintäalueen puolesta. 

Seuraavaksi retkikuntamme suuntasi kohti Porin Yyteriä. Yyterissä saimme sähköllä varustetun leiripaikan, mikä helpotti monia käytännön asioita. Alue oli lisäksi täysin tasainen, joten teltta oli heti suorassa. Valitettavasti kelit viilenivät merkittävästi, mikä luonnollisesti vaikutti hieman retkitunnelmaan. Mutta sellainen se Suomen kesä on. Yyterin leirintäalue oli kuitenkin kaikin puolin toimiva, suosittelen.  

Tämän kesäreissun jälkeen olimmekin jo tottuneita kattotelttailijoita ja nykyään saamme teltan pystyyn käden käänteessä. Emme kyllä jää kaipaamaan sähläämistä perinteisten telttojen kanssa. 

Kaveriporukan mökkiviikonloppu 

Loppukesästä ystävät kutsuivat ison remmin mökkeilemään, ja tietenkin nukkumatilasta oli puutetta. Eipä hätää! Tilanpuute oli jo etukäteen tiedossa, joten päätimme pakata kattoteltan mukaan ja yöpyä siinä mökin pihalla. Oli muuten mahtavaa herätä auringon noustessa katselemaan kaunista järvimaisemaa. Ihan oma näköalapaikka ja omat mukavat patjat, peitot ja tyynyt.